Registrace na FotoŠkoda FEST startují 6. 5. 2024
CHCI NA FESTIVAL!
18. 8. 2020 | 7 minut čtení

Výběr fotobatohu je vždy až na druhém místě za výběrem nejvhodnější fototechniky, neznamená to ale, že by byl méně důležitý. V našem článku se podíváme na to, kdy je fotobatoh nejlepší volba, čeho si při jeho výběru všímat a na co si dát pozor.

Odpovězte si na následující otázky

Byť se to může zdát jako marginální záležitost, výběr fotobatohu nelze brát na lehkou váhu. Právě v něm budete nosit svou fototechniku a případně další věci a právě on bude v kontaktu s vaším tělem, což může být pohodlné v případě volby dobré, nebo nepříjemné v případě volby špatné.

Při výběru fotobatohu je potřeba si zodpovědět několik následujících otázek:

  • Kam a jak dlouho budu fototechniku nosit?
  • Co všechno s sebou budu chtít brát?
  • Odkud chci mít k technice přístup?
  • Co čekám od vzhledu fotobatohu?

Kam a jak dlouho budu fototechniku nosit?

Možná se rozhlížíte po fotobatohu, ale více by vám posloužil úplně jiný typ zavazadla. Kromě fotobatohu totiž techniku můžete transportovat:

  • V pouzdře – pokud plánujete chodit jenom na krátké procházky s malým tělem a jedním objektivem, je pouzdro nejlepší řešení;
  • v brašně – pokud s sebou potřebujete mít více objektivů (nebo i těl) a rychle je střídat, ať už fotíte pro sebe, nebo na zakázkách (třeba na svatbách), ale nepotřebujete techniku nosit dlouhodobě, je brašna mnohem výhodnější než batoh; vybrat brašnu vám pomůžeme v tomto článku;
  • v kufru – kufr je ideální řešení pro případ, že potřebujete někam dopravit velké množství techniky, ale není nutné ji mít na zádech a potřebujete ji dopravit třeba jenom do hotelu nebo ji celou dobu budete mít schovanou v kufru auta.

Fotobatoh se naopak velmi hodí v případech, kdy se chystáte přenášet větší množství techniky (nebo techniky a osobních věcí) v delším časovém horizontu a v náročnějším terénu nebo v případě, že zkrátka potřebujete mít pohodlí, rovnoměrně rozloženou váhu na zádech a volné ruce. Je to váš případ? Výborně!

MANFROTTO Bumblebee 230BB © Anna JiráskováMANFROTTO Bumblebee 230BB © Anna Jirásková

Co všechno s sebou budu chtít brát?

Budete mít v batohu jenom techniku? Nebo budou značný prostor zabírat i osobní věci? Mezi fotobatohy najdeme z tohoto hlediska dva typy: „celofotobatoh“ a fotobatoh s rozděleným prostorem.

  • "Celofotobatoh" je vhodný pro někoho, kdo míří za focením s větším množstvím techniky, kterou potřebuje mít v bezpečí polstrovaných přepážek, ale nepotřebuje v něm uschovat i svačinu, věci na převlečení nebo přespání, protože ho čeká jenom pár hodin focení nebo má všechny tyto věci třeba schované v autě.
  • Batoh s dělenými komorami ocení ti, kteří kromě fototechniky (pro tu je určená část s polstrovanými přepážkami) potřebují nést i řadu dalších věcí, protože je čeká třeba vícedenní trek po horách či budou na cestě celý den a potřebují se připravit na všechny rozmary počasí včetně deště.
  • Batoh s vyjímatelnou vložkou na fototechniku se vám bude hodit v případě, že s sebou občas techniku berete a občas vyrazíte do světa bez ní.

Nutno však říct, že pokud nevyplníte celý fotografický prostor technikou, prázdný prostor můžete zaplnit právě oblečením nebo jinými osobními věcmi.

S množstvím techniky a osobních věcí, které plánujete brát s sebou, samozřejmě souvisí také velikost (a hmotnost) batohu.

Lowepro Powder BP 500 AW © Anna JiráskováLowepro Powder BP 500 AW © Anna Jirásková

Odkud chci mít k technice přístup?

U fotobatohů můžete mít přístup z několika stran, často jich kombinují několik. V čem tkví výhody jednotlivých přístupů a kde jsou jejich úskalí?

  • Přístup zezadu, tedy z místa, kde jsou popruhy, zajišťuje maximální bezpečí, protože se k technice nikdo nedostane, aniž by vám strhl batoh ze zad. Zároveň zabraňuje tomu, abyste měli záda od bláta, až budete batoh pokládat na zem a vybírat z něj techniku. Zároveň ale musíte batoh sundat ze zad, pokud pro techniku chcete sáhnout.
  • Přístup zepředu je o něco pohodlnější, protože pravděpodobně nebudete muset batoh vůbec pokládat na zem, když si z něj budete techniku brát. Na druhou stranu z něj ale techniku může vzít úplně každý.
  • Přístup z boků zajišťuje pohodlnou manipulaci s technikou i relativní bezpečí, protože co se děje na boku, přece jenom periferním viděním zaregistrujete snáz než to, co se vám děje za zády.

Peak Design Travel Backpack 45 l © Anna JiráskováPeak Design Travel Backpack 45 l © Anna Jirásková

Co čekám od vzhledu fotobatohu?

V současné době se zdaleka nemusíte spokojit s jedním designem, máte jich na výběr celou řadu. Roli zde bude hrát nejen vkus, který máme každý jiný, ale částečně také bezpečí techniky uvnitř.

  • "Maskované" fotobatohy, tedy takové, na kterých není na první pohled poznat, že se v nich ukrývá technika za desetitisíce nebo dokonce statisíce. Mohou mít moderní střih nebo vzhled krosny, mohou být z plátna nebo jiných materiálů, najdete je v různých tlumených i výraznějších barvách. Ty nejlepší kousky jsou vymazlené jak co do designu, tak co do funkčnosti.
  • "Klasické" fotobatohy na vás sice hned prozradí, že se věnujete focení, jejich praktický a neokázalý design ale často bývá prověřen časem.

F-Stop Dyota 20 © Anna JiráskováF-Stop Dyota 20 © Anna Jirásková

Několik tipů na závěr

Vedle těchto hlavních kritérií dbejte také na kvalitu zpracování i použitých materiálů. Pokud plánujete cesty do přírody (a vlastně kamkoliv jinam), potřebujete spolehlivý, případně nepromokavý, a pevný materiál, který neprotrhne první větvička.

Velmi důležité také je, jak vám sedí na zádech a jaké máte případně možnosti si jeho polohu upravit. Podstatné je také vyztužení zad a obecně pohodlí.

Ideální možností je si ho prohlédnout a vyzkoušet naživo, v současné situaci vám alespoň můžeme nabídnout recenze u jednotlivých fotobatohů na našem webu a také možnost nafocení vaší techniky v batozích, mezi nimiž se rozhodujete, abyste měli lepší představu, jak se do něj vejde. Napište nám do chatu, na e-mail brasny@fotoskoda.cz nebo na Facebook a my uděláme maximum pro to, aby vaše rozhodování bylo co nejsnazší. :)

Autorka textu: Anna Jirásková

LOWEPRO PhotoSport BP 15L AW III - černomodrý

možnost vložení hydrovaku až 2 l, vychytaný systém popruhů, vcelku lehká konstrukce 1 kg

2 490,-
VANGUARD VEO Adaptor R48 fotobatoh šedý

USB port pro použití powerbanky na cestách, Několik kapes na kabely, SD karty a další, Zadní přístup, lze změnit na horní přístup

2 690,-
VANGUARD VEO Adaptor S46 fotobatoh černý

USB port pro použití powerbanky na cestách, Několik kapes na kabely, SD karty a další, Extra široký boční přístup

1 990,-

Související články

Jak vybrat fotografickou tiskárnu

Jak vybrat fotografickou tiskárnu

Jak vybrat fotografický papír

Jak vybrat fotografický papír

Jak vybrat monitor pro fotografy

Jak vybrat monitor pro fotografy

Diskuze

Jak vybrat fotobatoh

Přidat příspěvek

Zatím nebyl přidán žádný příspěvek.

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...