Registrace na FotoŠkoda FEST startují 6. 5. 2024
CHCI NA FESTIVAL!
15. 3. 2024 | 6 minut čtení

Řadou Leica SL se známý německý výrobce zařadil do současného trendu digitálních bezzrcadlovek. Konkrétně model Leica SL si oblíbil také český dokumentární a reportážní fotograf Jan Mihaliček a v článku popisuje svou zkušenost s tímto fotoaparátem.

Leica SL: cesta od hledáčkových přístrojů k bezzrcadlovkám

Leicu si každý spojuje především s hledáčkovými přístroji řady M, které přímo navazují na historicky první Leicu německého konstruktéra Oskara Barnacka. V druhé polovině 20. století začaly vznikat i první zrcadlovky používající výjimečnou optiku objektivů řady R. Ty se svého pokračování tak úplně nedočkaly, snad jen s výjimkou středoformátové digitální řady S, která si získala svůj věhlas mimo jiné i díky speciální panoramatické úpravě verze S2 pro slavného českého fotografa Josefa Koudelku.

 

Na digitální bezzrcadlovky je možné pomocí různých adaptérů "naroubovat" takřka jakýkoliv objektiv včetně historických, i díky čemuž jsou tyto fotoaparáty oblíbené. Myslím, že s tím Leica tak trochu počítala, vzhledem k tomu, že jako originální příslušenství je možné zakoupit redukci jak na objektivy řady M a R, tak třeba právě středoformátové řady S. Samozřejmě existuje celá řada skvělých pro SL přímo dedikovaných objektivů, které využívají bajonet L společný pro další značky Panasonic a Sigma. Paleta objektivů je tedy opravdu široká a každý může najít ten ideální pro svoji oblast fotografie.

Leica objektivy pro řadu SL

Leica SL

Foto: Jan Mihaliček

Moderní společník řady M

Svojí Leicu SL jsem si pořídil jako doplnění k fotoaparátům Leica M9, které už dlouhé roky používám. M9 totiž neumožňuje připojení externího hledáčku - využití atypických objektivů, především těch s delším ohniskem, tak vždy bylo a je trochu komplikované. Objektivy jsem z počátku neřešil, protože jsem plánoval využít ty, které už dlouho mám ve výbavě a používám. Takže především Elmarit 28 mm a Summicron 50 mm.

Nejvíc jsem se ale těšil na malý, nenápadný, relativně levný a dostupný objektiv Summicron C 40 mm f/2, který kdysi používala filmová Leica CL. Toto ohnisko se blíží pověstné ideální ohniskové vzdálenosti odpovídající svým úhlem záběru lidskému oku. Není už tak širokoúhlý jako 35mm, ale ani tak dlouhý jako 50 mm - je prostě tak akorát. Mám ho rád a používám ho docela často.

Po nějaké době jsem ale začal řešit jednu drobnou nevýhodu M-kových objektivů, a tou je nejmenší zaostřovací vzdálenost. Většinou začínají na 70 cm, protože s hledáčkovým fotoaparátem, kvůli posunuté paralaxe, jsou záběry z blízka velmi komplikované. Měl jsem několik Zeiss objektivů se závitem M42 a redukcí je na trhu hned několik. Na focení mého projektu Masopustů jsem začal stále častěji používat 35-ku ze staré Praktiky, která začíná už někde na 20 cm. Ne, že bych ji využíval často, ale hodí se. Portrét na celý formát už s ní uděláte a můžete si hrát i s hloubkou ostrosti a rozostřeným pozadím. A když potřebujete vyfotit úplný detail, můžete jít opravdu hodně blízko.

Leica SL

Foto: Jan Mihaliček

Černobílé provedení na výbornou

Naprosto unikátně pak Leica SL pracuje s převodem na monochromatické, tedy černobílé zobrazení. Nevím, jak to ve Wetzlaru dělají, ale jpeg, který leze přímo z foťáku, je už bez úprav velmi dobře použitelný. Pokud pak ve Photoshopu uděláte pár drobných úprav, podobných těm, co se dělávaly v temné komoře při zvětšování fotek, tedy zvolíte si kontrast jaký chcete mít a pohrajete si s úrovní expozice, budete mít záběry blížící se výstupu z černobílého filmu. Obzvlášť pokud použijete nějaký starý objektiv, který filmový charakter podtrhne. Barevné podání je taky výborné, barvy jsou v základu přirozené, neutrální, ale není problém si nastavení doladit podle vlastní chuti.

Teď už vím, že Leica SL bude natrvalo součástí mojí fotografické výbavy. A je jedno, jestli to bude první, druhá nebo nejnovější třetí řada. Umožňuje mi totiž využít pro tvorbu plnou míru kontroly díky skvělému hledáčku, který má široký rozsah dioptrických korekcí. I když na blízko už dávno nevidím jako dřív, pořád obraz vidím velmi dobře a můžu přesně zaostřit manuálně. Kdybych náhodou potřeboval něco natočit, tak filmový výstup z SL je pochopitelně stejně dobrý, jak ten fotografický. Použití starých objektivů, hlavně těch z řady R, je u filmařů oblíbené právě pro nezaměnitelný filmový charakter. 

Tak to zkuste a hlavně foťte. Technika je důležitou součástí, ale bez vás stejně nic nevyfotí.

Chci si pořídit Leica SL

Horká novinka - Leica SL3

Není to dlouho, co společnost Leica oznámila novinku, kterou je další model této řady, Leica SL3. Představení modelu proběhne v úterý 19. března ve FotoŠkoda a pokud si nechcete nechat ujít další setkání, workshopy nebo exkurze, staňte se členem platformy Leica+! 

Chci se zaregistrovat do Leica+

LEICA M11-P black

Full frame BSI CMOS senzor 60,3 Mpx, Rozlišení: 60 Mpx/L-DNG, 36 Mpx/M-DNG, 18 Mpx/S-DNG, 14-bitová barevná hloubka a dynamický rozsah až 15 EV

224 990,-
LEICA M-P (Typ 240) "Grip" by Rolf Sachs + 35 mm f/1,4

24Mpx full-frame CMOS snímač (24×36 mm), prvotřídní zpracování, kvalita výstupu i design, kompaktní rozměry, minimalistický design a téměř neslyšitelná závěrka

386 690,-
LEICA M11 silver chrome finish

Leica M11 s full frame BSI CMOS senzorem, Trojí rozlišení: L-DNG / M-DNG / S-DNG, Počet aktivních obr. bodů: 18 MPix / 36 MPix / 60 MPix

216 990,-

Související články

Honza Mihaliček: když je fotka blbá, bude blbá i za padesát let. Síla dokumentu je jinde

Honza Mihaliček: když je fotka blbá, bude blbá i za...

Diskuze

Jak se fotí Janu Mihaličkovi s fotoaparátem Leica SL?

Přidat příspěvek

Zatím nebyl přidán žádný příspěvek.

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...