Registrace na FotoŠkoda FEST startují 6. 5. 2024
CHCI NA FESTIVAL!
FotoslužbyJak vybrat

Jaké materiály a fotoprodukty jsou vhodné pro portrét?

Termín: 10. 7. - 31. 7. 2023
10. 7. 2023 | 9 minut čtení

Téma měsíce července je portrét. Jedná se bezpochyby o nejoblíbenější fotografickou disciplínu vůbec. A není se ani čemu divit, neboť práce s lidmi a vzájemná interakce, je často tím nejkreativnějším nástrojem. Určitě máte spoustu portrétních snímků, které byste rádi zvěčnili, ale tápete, jaký materiál nebo fotoprodukt vybrat? A přesně to je tématem následujícího článku.

Léto je ideálním obdobím pro fotografování portrétů. Proč? Protože je dlouho světlo, slunce má při východu i západu jedinečnou atmosféru a v neposlední řadě, léto nabízí velice příjemné klima i teploty. Když to sečteme, podmínky v létě jsou v mnoha ohledech ideální právě pro práci s lidmi a portrétní fotografii jako takovou. Co když ale dojde na zhmotnění vašich působivých portrétních snímků (zatím jen v digitální podobě)? Máte i v oblasti materiálů a fotoproduktů svého jasného favorita?

 

Fotoobrazy a fotosluzby portret 07-2023 img-1

 

Jak a na co zhmotnit portrétní fotografii

Výběr toho pravého materiálu pro konkrétní fotografii je zcela zásadní, jak pro kvalitní výslednou reprodukci, tak i pro ten nejlepší umělecký dojem z výsledné (vytištěné) fotografie. Možná se to na první pohled nemusí zdát, ale výběr vhodného materiálu může fotografii (a celkovému dobrému dojmu z ní) výrazně pomoci. Ale i naopak. Proto je dobré věnovat této fázi zvláštní pozornost. Správný výběr papíru nebo fotoproduktu je polovinu úspěchu. Kvalitní papírovou fotografii ovlivňují tři faktory: papír, finální adjustace a předtisková příprava. Ještě před samotným tiskem je nutné data kvalitně připravit. Danému tématu jsme se věnovali podrobně například v tomto článku.

 

Fotoobrazy a fotosluzby portret 07-2023 img-2

 

Volba správné kombinace

Každá fotografie si zaslouží kvalitní zpracování, kde jde vždy o kombinaci optimálního materiálu (papíru) a následného zpracování (adjustování), kde můžeme vybírat z celé řady fotoproduktů: fotoobrazy, fotoknihy, fotky do alba, fotokalendáře, velkoformátový tisk a podobně. V případě výběru papíru můžeme volit mezi papíry s RC podložkou obsahující umělé složky a speciální chemii (například bělidla a stabilizátory), fotografickým plátnem (canvas) a speciálními médii, tzv. „fineart“. A právě posledně jmenovaná skupina je perfektní na zhmotnění krásných portrétních snímků.

 

Fotoobrazy a fotosluzby portret 07-2023 img-3

 

Hlavní výhody fineart papírů

Fineart média patří mezi přírodní materiály, které jsou barevně stálé, nabídnou ohromnou sytost, široký gamut (rozsah barev), bohatou škálu jemných tonálních přechodů, špičkovou hranovou ostrost a vysoký archivační potenciál (dlouho vydrží). Mají jedinečný povrch – ať už hladký nebo s jemnou ale i výraznou strukturou. Kromě kvalitního plátna s převažujícím podílem bavlny/canvas (ano, v tomto případě jde také o fineart), patří do této „královské třídy“ fotosubstrátů: baryta, akvarel, buničina a další. Fineart média jsou dokonalé a netřeba je dále adjustovat, například laminací. Jde o oblíbenou volbu umělců, profi fotografů a galeristů.    

 

Fotoobrazy a fotosluzby portret 07-2023 img-4

 

Ideální materiály pro portrétní foto

Jde tedy převážně o ryze přírodní materiály a jako takové mají skvělé vlastnosti, včetně vysoké odolnosti vůči UV světlu a dalším nepříznivým okolním vlivům. Fineart média vydrží desítky let bez vyblednutí. Současně umí podtrhnout atmosféru a dojem z nich je zcela jedinečný. Ve FotoŠkoda používáme tři druhy matného média a dva druhy lesklého. Všech 5 typů fineart jsou špičkovou alternativou k běžným fotopapírům a lze je uplatnit na celou řadu fotografických témat. K našim žhavým tipům na ideální materiál pro portrétní obrazy patří trojice: Bright White, Etching a Baryta (zatímco první dva jsou vhodné pro barvy, Baryta je ideální volbou na černobílé fotografie).

 

Fotoobrazy a fotosluzby portret 07-2023 img-5

 

  • Photo Rag Bright White (310 gsm) představuje super matný papír s velmi jemnou a téměř zanedbatelnou strukturou (velice hladký). Vhodný pro tvorbu reporodukcí obrazů s vysokým kontrastem.
  • Muzeum Etching (350 gsm) – hluboce matný papír se středně výraznou strukturou a obrovským gamutem, který je ideálním médiem pro špičkové obrazy a fotografie s velmi jemnými tóny, černobílou fotografii nevyjímaje.
  • Baryta (315 gsm) –podobný typ média jako Museum Etching, s tím rozdílem, že jde o ještě lesklejší papír. Ultra lesklý umělecký papír, který perfektně využijete ve výtvarné portrétní fotografii nebo v umělecké reprodukci. Využití v rámci monochromatické (černobílé) fotografie se přímo nabízí.  

 

Fotoobrazy a fotosluzby portret 07-2023 img-7

 

Fotoobrazy pro portrétní fotografii

Zatímco speciální fineart média jsou jasnou volbou profesionálů a těch nejnáročnějších fotografů (čemuž odpovídá též vyšší cena fineart médií), celá řada hobby fotografů dává přednost fotoobrazům na potahovaných (coated) papírech s RC podložkou. Jedná se opět o skvělou volbu, kde mezi typické fotoprodukty, perfektně se hodící pro portrétní fotografii, můžeme zařadit: fotografie v (alu) rámu Nielsen nebo foto pod akrylátovým sklem. Tato dvojice zcela exkluzivních typů fotoobrazů vás vyloženě nadchne, jde o skutečně působivé fotoprodukty.

 

Fotoobrazy a fotosluzby portret 07-2023 img-8

 

Fotoobraz  / Foto v rámu Nielsen

Fotografie je nakašírována na sendvičovou desku a opatřena ochrannou laminační fólií. Vše dotváří tenký rám, který může být jak hliníkový (alu) tak dřevěný. Tento vnější rám chrání jak rohy fotografie (potažmo desky) tak hrany a současně dodává celku exkluzivní charakter. K dispozici je široký výběr profilů s pestrou škálou barev, tvarů i rozměrů. Nejběžnějším formátem je 40 × 60 cm. V naší nabídce naleznete hliníkové rámy Nielsen (profil: 01, 02, 217, 269, 273) a dřevěné rámy Loria a Bergane. Stylové fotoobrazy v rámu jsou v nabídce od formátů 20 × 30 až do rozměru 150 × 200 cm.

 

Fotoobrazy a fotosluzby portret 07-2023 img-9

 

Fotografie v alu rámu představuje skvělou kombinaci klasických fotoobrazů v rámu a moderních fotoobrazů na odlehčených sendvičových deskách. Vše začíná tiskem fotografie na kvalitní fotopapír. Následuje aplikace laminační UV folie, která jednak zvyšuje mechanickou odolnost fotografie a současně ji chrání před UV zářením. Ve třetí fázi dojde k celoplošnému nalepení (tzv. kašírování) zalaminované fotografie na desku a ve finální fázi je vše oříznuto na přesný rozměr a fotografie i s deskou orámována tenkým, hliníkovým rámem.

 

Fotoobrazy a fotosluzby portret 07-2023 img-10

 

Fotografie pod akrylátovým sklem

Zcela jedinečný a exkluzivní typ fotoobrazu jak z pohledu samotného foto produktu, tak i jeho vlastní výroby. Fotografie je nalepena lícní stranou na akrylátové sklo, pro tento účel je použita speciální oboustranná podlepová folie, která se nepoužívá pro žádné jiné fotoprodukty. Nejprve tedy dojde k aplikaci folie na lícní stranu fotografie a poté se fotografie nalepí na akrylátové sklo (na spodní část).

 

Fotoobrazy a fotosluzby portret 07-2023 img-11

 

Rozměry skla jsou již předem naformátovány, takže lepení fotografie musí být extrémně přesné. Fotografie je vždy o pár mm větší než samotné sklo a dané přesahy (po stranách cca 0,3 až 0,5 cm) jsou ve finální fázi odříznuty. Na závěr ještě třeba opatřit zadní část fotoobrazu speciálním závěsným systémem, který je realizován specifickým postupem a 2-fázovým, odlišným typem lepení. Použité lepidlo vyniká extrémní pevností v tahu - až cca 500 kg/cm, neboť velkoformátové obrazy pod akrylátovým sklem dosahují hmotnosti až 13 kg

 

Fotoobrazy a fotosluzby portret 07-2023 img-12

 

Bonus: speciální akce 

Využijte naší letní akce a objednejte svůj nový fotoobraz, na který získáte slevu 20 %. Zkrášlete si svůj byt, chalupu, kancelář nebo pracovnu o krásný fotoobraz, například v alu rámu, nebo potěšte své blízké originálním fotodárkem. Fotoobrazy nyní s 20 % slevou až do 31. 7. 2023. Pro uplatnění akce stačí zadat kód: 20FOTO
link: 

 

Fotoobrazy a fotosluzby portret 07-2023 img-13

 

Fotoobrazy pro každého a kdykoli

Pro milovníky klasických fotoobrazů, jsou k dispozici ve FotoŠkoda také služby rámování (adjustace) na míru, zahrnující rozsáhlou nabídku klasických rámů (hliníkových i dřevěných) standardních rozměrů – k objednání přes eshop (FotoBox), a nebo můžete volit individuální fotobrazy – k dispozici s muzeálními skly nebo skly s antireflexní úpravou a UV filtrem. Individuální typy fotobrazů na míru je třeba objednat přímo na prodejně, kde je velká a ucelená nabídka rámů a skel. Fotoobrazy dle vašeho výběru je možné objednat přes FotoBox online (24/7) a nebo osobně, na prodejně FotoŠkoda, Vodičkova 37, Praha 1. Pro konkrétní dotazy a individuální poptávky, kontaktujte: fotosluzby@fotoskoda.cz nebo volejte, tel: +420 222 929 039.

Úvodní foto: Samson Katt, Cottonbro Studio / Pexels

 

Ruční vyvolání černobílých filmů

lepší prokreslení a podání polotónů než u strojového vyvolání, lepší ostrost než strojové vyvolání, vyšší kvalita důležitá pro zvětšování snímků ve větších formátech

260,-
ROLLEI Sportsline Fun bílý

Stylový kompaktní fotoaparát, Fotografie v rozlišení až 7680 × 5760 px, Nahrávání videa v rozlišení Full HD

2 290,-
GODOX spoušť rádiová s časosběrem TR-P1 (L1) pro Panasonic

Rádiová spoušť pro fotoaparáty Panasonic, Vhodné k pořízení časosběrů, Pár vysílače a přijímače

1 690,-

Související články

Jak fungujeme o Velikonocích

Jak fungujeme o Velikonocích

Jak vybrat fotografický papír

Jak vybrat fotografický papír

5 důvodů, proč si nechat vyvolat film zrovna u nás

5 důvodů, proč si nechat vyvolat film zrovna u nás

Další Jak vybrat

Jak vybrat fotografickou tiskárnu

Jak vybrat fotografickou tiskárnu

Jak vybrat fotografický papír

Jak vybrat fotografický papír

Jak vybrat monitor pro fotografy

Jak vybrat monitor pro fotografy

Diskuze

Jaké materiály a fotoprodukty jsou vhodné pro portrét?

Přidat příspěvek

Zatím nebyl přidán žádný příspěvek.

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...