Aktuality z fotosvěta

Tajemství úspěšného snímku

Tajemství úspěšného snímku
24. 4. 2018 | 4 minuty čtení

V čem tkví kouzlo zajímavých fotografií? Co je odlišuje od těch průměrných? A mají fotožurnalisté v budoucím světě plném moderních a především rychlých technologií místo? Společnost Canon vytvořila na základě průzkumu uskutečněného u příležitosti letošního ročníku World Press Photo studii, do níž se zapojilo na 222 soutěžících a která přináší odpovědi na tyto palčivé otázky.

Nejdůležitější je provokativní změna

Žádná zajímavá fotografie nevznikne sama od sebe. Co je ale tím kořením, které odděluje zrno od plev a umožní úspěšné vyprávění zaznamenaných příběhů? Hned 55 % dotázaných považuje za nejdůležitější „provokativní změnu v perspektivě na dané téma nebo problém“. Dalšími hlavními složkami úspěšných snímků jsou podle oslovených fotografů emoce (48 %), silný příběh (31 %), odhalení (25 %) a dobrá kompozice (24 %).

„Hybnou silou fotožurnalistů vždy byla touha zachytit vizuální příběh, který vyvolá diskusi, povede ke konkrétním krokům a změní úhel pohledu na daný problém. Příběh říkající pravdu, kterou nelze ignorovat. Je skvělé, že existují fotografové, kteří boří hranice a nebojí se přicházet s inspirativním poselstvím,“ vysvětluje Lee Bonniface, marketingový ředitel oddělení spotřebitelského zboží společnosti Canon Europe. 

Jak pořídit perfektní snímek?

Drtivá většina fotografů (95 %) má za to, že zásadním předpokladem perfektního snímku je příprava. Do ní patří porozumění příběhu, uchopení vize a volba správného úhlu. S pečlivou přípravou jde ruku v ruce podrobná znalost fotografické výbavy včetně důvěry v její schopnosti a možnosti. Více než tři čtvrtiny (78 %) profesionálních fotografů využívá ke své práci full-frame přístroje, přičemž jednoznačně nejoblíbenější značkou je Canon (63 %). Fotografové považují za důležitou zejména spolehlivost (94 %) a také intuitivní a snadné ovládání (76 %). 

Více než polovina (56 %) fotografů se shodla na tom, že okamžitě ví, zda právě pořídili vynikající snímek. Svědčí o tom i slova ambasadora Canon a jednoho z nominovaných v soutěži World Press Photo 2018. „Ten správný okamžik poznáte. Cítíte, že vše v záběru je na svém místě a že jste zachytili podstatu příběhu,“ říká Giulio Di Sturco.

Rozdílné názory na budoucnost 

Canon se fotožurnalistů ptal i na odhad toho, kam se jejich práce bude v budoucnu posouvat. Jejich odpovědi ukazují, že jednotný názor na další vývoj neexistuje. Více než třetina (37 %) respondentů věří, že kvalita novinářské fotografie poroste, a to zejména díky posilování vlivu sociálních sítí, snadnému sdílení snímků a možnostem vyprávět příběhy on-line (45 %). Nicméně celých 32 % fotografů se domnívá, že dojde k pravému opaku – tedy k vytracení kvalitní fotožurnalistiky.  Pro třetinu (35 %) z nich bude hlavním důvodem takzvaná občanská žurnalistika (35 %), pro čtvrtinu (26 %) ústup tradičních médií a pětina (20,5 %) se domnívá, že příčinou bude postupné rozmělňování role fotoreportérské profese (20,5 %) „Je velmi důležité podporovat nejen dnešní fotožurnalisty, ale také vychovávat další generace. Smysl tohoto snažení je přitom jasný – zajistit, aby příběhy hodné pozornosti byly vyprávěny i nadále,“ dodává Lee Bonniface. 

V souvislosti s budoucností se Canon ptal také na vliv technologií. Dotázaní fotografové přisuzují významnou roli virtuální (52 %) a rozšířené (49 %) realitě, nicméně 47 % respondentů nyní o doplnění své fotografické výbavy nad rámec full-frame digitální zrcadlovky, objektivů a příslušenství neuvažuje. Fotografové jsou si také jistí, že navzdory rychlému technologickému pokroku budou i nadále zásadní fotografické zkušenosti a dovednosti – 96 % účastníků průzkumu má za to, že kreativní procesy se bez lidského faktoru nikdy neobejdou. Jinými slovy, samotná technika na „správného ducha“ snímku nestačí a stačit nebude, ačkoliv tvůrčí práci stále více a více zjednodušuje.  

Další informace umožňující pochopení možností a vlivu fotožurnalistiky jsou k dispozici na www.canon-europe.com/pro/stories/future-of-photojournalism.

Tisková zpráva společnosti Canon

Ruční vyvolání černobílých filmů

lepší prokreslení a podání polotónů než u strojového vyvolání, lepší ostrost než strojové vyvolání, vyšší kvalita důležitá pro zvětšování snímků ve větších formátech

260,-
Fotopapír Fine Art Deep Matt

dva formáty v nabídce – 20 × 30 cm a 20 × 20 cm, suchý proces tisku

100,-

Související články

ShopRoku 2023: FotoŠkoda mezi finalisty

ShopRoku 2023: FotoŠkoda mezi finalisty

SONY FE 16-25 mm f/2,8 G – první dojmy

SONY FE 16-25 mm f/2,8 G – první dojmy

Jak fungujeme o Velikonocích

Jak fungujeme o Velikonocích

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...